مقاله علمي پژوهشي چيست و شامل چه پارامترهايي مي‌شود؟

مركز جامع مشاوره و انجام خدمات پژوهشي و پژوهش هاي دانشگاهي

مقاله علمي پژوهشي چيست و شامل چه پارامترهايي مي‌شود؟

۱۵ بازديد

 

محققان و دانشجويان براي اينكه بتوانند علم خود و نتيجه تحقيقات و آزمايشاتي را كه انجام داده‌اند، در اختيار ديگران قرار دهند، تحقيقات خود را به صورت مقاله گردآوري مي‌كنند و پس از آن درصدد چاپ مقاله گردآوري شده در يكي از مجلات معتبر علمي برمي‌آيند. مقالات معتبر علمي به دو دسته علمي پژوهشي و علمي ترويجي تقسيم مي‌شوند كه از نظر علمي داراي ارزش‌هاي متفاوتي هستند. يكي از رايج‌ترين سوال‌هاي رايج دانشجويان تفاوت بين مقاله علمي ترويجي و مقاله علمي پژوهشي چيست كه در اين مطلب قصد داريم بدانيم مقاله علمي پژوهشي چيست و نگارش و چاپ آن داراي چه مراحلي است.

از لحاظ درجه‌بندي نشريات علمي در ايران، بالاترين درجه نشريات دانشگاهي در ايران، مربوط به نشريات علمي پژوهشي است و در رتبه ديگر مقاله‌هاي علمي ترويجي قرار دارند.

مقاله علمي پژوهشي به مقاله‎‌اي گويند كه در نگارش آن به جاي پرداختن به نتايج تحقيقات پيشين در زمينه تحقيقاتي، به داشتن يك ايده نو و نوآوري نسبت به تحقيقات پيش پرداخته شده باشد. در واقع مقاله پژوهشي به مقاله بيس يا پايه‌اي اطلاق مي‌شود كه براي نگارش آن از داده‌هاي خامي كه خود محقق آن‌ها را به دست آورده است، استفاده شده باشد. مقاله علمي پژوهشي بر روي تجزيه و تحليل و هم‌چنين تفسير اين داده‌ها شكل گرفته است و روي تجزيه اطلاعات كسب شده از تحقيقات پيشين تمركزي ندارد.

مقاله علمي پژوهشي به رفع يك مشكل خاص اختصاص داده مي‌شود كه قبلاً درباره آن راه حلي ارائه نشده است و يا راه حل‌هاي ارائه داده شده شك برانگيز هستند. مقالات علمي پژوهشي اغلب داراي المان‌هاي تحقيقاتي به خصوصي هستند.

 

1- المان‌هاي مختلف يك مقاله علمي پژوهشي چيست ؟

نگارش مقالات علمي پژوهشي داراي استانداردها و الگوهاي خاصي است و در تنظيم آن‌ها بايستي المان‌هاي نگارش يك مقاله استاندارد رعايت شده باشد. اين المان‌ها به ترتيب زير تعريف شده‌اند:

  1. عنوان مقاله علمي پژوهشي
  2. فهرست مقاله
  3. معرفي يا اطلاعات پيش زمينه
  4. مرور ادبيات
  5. روش تحقيق
  6. نتايج مقاله علمي پژوهشي
  7. تجزيه و تحليل نتايج به دست آمده
  8. نتيجه‌گيري و پيشنهادات براي تحقيقات آينده

 

1-1- عنوان مقاله علمي پژوهشي چيست و بايد چگونه نوشته شود؟

 

عبارتي كه بتواند در حداقل تعداد كلمات، تحقيقات انجام شده را به مناسب‌ترين شكل ممكن توصيف كند.

1-2- فهرست مقاله

در فهرست مقاله نويسنده موظف است براي هركدام از بخش‌هاي پيش رو صفحه خاصي را مشخص كند تا جستجوي اطلاعات را براي خواننده تسهيل كند.

1-3- معرفي و يا اطلاعات پيش زمينه

نويسنده بايستي به معرفي خود، همكاران خود، سال انتشار مقاله و مجله انتشار كننده مقاله بپردازد.

1-4- مرور ادبيات

در اين قسمت نويسنده به مقالات پيشين كه در زمينه مورد بحث تحقيقاتي را انجام داده‌اند، اشاره مي‌كند.

1-5- روش تحقيق

در اين بخش محقق روش‌هاي مختلفي را كه در گردآوري اطلاعات به كار شده است در اختيار خواننده قرار مي‌گيرد تا در صورت نياز بتواند نتايج به دست آمده را بازسازي كند. در بخش روش تحقيق، نويسنده روشي را كه از بين روش‌هاي موجود، در تحقيق خود به كار برده است در اختيار خواننده قرار مي‌دهد.

1-6- نتايج مقاله علمي پژوهشي

نويسنده در اين قسمت به نتايج مختلف اقدامات مذكور در روش تحقيق، بدون هيچ گونه تجزيه و تحليل، اشاره مي‌كند.

1-7-تجزيه و تحليل نتايج به دست آمده

در اين بخش نتايج ذكر شده در قسمت قبل، از طرف نويسنده تفسير مي‌شود و مورد تجزيه وتحليل قرار مي‌گيرد.

1-8- نتيجه‌گيري و پيشنهادات براي تحقيقات آينده

نويسنده در نهايت با توجه به تجزيه و تحليل انجام گرفته شده، نتيجه نهايي و راه حل نهايي براي مشكل مطرح شده را عنوان مي‌سازد و پيشنهاداتي را براي محققاني كه قصد دارند در آينده اين تحقيقات را گسترش دهند، ارائه مي‌كند.

 

براي نگارش هركدام از اين المان‌ها راهنماي نگارش به خصوصي موجود است؛ در نگارش بخش‌هاي مختلف يك مقاله علمي پژوهشي بدون توجه به عناوين مختلف و متفاوت در حوزه‌هاي گوناگون، اصل اول توجه به استانداردهاي تعيين شده است. در نگارش چنين تحقيقاتي، معمولا‌ً علاوه بر انجام خود تحقيقات و جمع‌آوري داده‌ها، تنظيم اطلاعات به دست آمده بر حسب الگوهاي تعيين شده، زمان زيادي را از محقق خواهد گرفت.

2- مدت زمان تحقيق و جمع آوري اطلاعات براي يك مقاله علمي پژوهشي چقدر است؟

تحقيات علمي پژوهشي از نظر روش‌هاي مختلف جمع‌آوري اطلاعات به انواع مختلفي تقسيم مي‌شوند. از جمله اين روش‌ها مي‌توان به مصاحبه، مشاهده، پرسش نامه، تحقيقات و آزمايشات اشاره كرد. بسته به فرضيات و هدف تحقيق، مدت زمان مورد نياز براي گردآوري يك مقاله علمي پژوهشي مي‌تواند بين ۱ روز تا چند سال متفاوت باشد.

3- يك مقاله علمي پژوهشي خوب داراي چند صفحه است؟

معمولاً مقالات علمي پژوهشي با كيفيت داراي تعداد صفحات بالايي هستند. اين تعداد مي‌تواند از ۱۰ صفحه تا چند صد صفحه متغير باشد. داشتن يك مقاله با تعداد صفحات كمتر از ۱۰، با توجه بخش‌هاي مختلف و قسمت‌هاي اصلي تحقيق كه در بالا ذكر شد، منطقي به نظر نمي‌رسد.

4- محتواي يك مقاله علمي پژوهشي چه مواردي مي‌شود؟

در گردآوري يك مقاله علمي پژوهشي مي‌توان از اطلاعات به دست آمده در طول سال‌هاي اخير كه به شكل كتاب يا مقاله در مجلات مختلف به نگارش در آمده‌اند استفاده كرد. با اين وجود براي اين كه مقاله ما از نوع علمي پژوهشي باشد، بايستي به يك مشكل اصلي كه امروزه با در تحقيقات پيشين مطرح شده است، اشاره كنيم و از مطالب يا مقالات پيشين تنها در راستاي استفاده از روش‌ها، آناليز اطلاعات و يا گردآوري اطلاعات كمك بگيريم.

 

روش هاي تماس

تلفن دفتر مركزي-خطوط ويژه: 02144268545

پيامك: 50002357

شبكه هاي اجتماعي تلگرام – واتس اپ – ايمو:  09102340118

وب سايت: https://www.118daneshgah.com

ايميل: info@118daneshgah.com

 

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد